Yleistä portaista

Suunnittelukäyttöikä ja rasitusluokat (vakioportaat)

Sisäkäyttö: 100 vuoden suunnittelukäyttöikä, rasitusluokka XC1, paloluokka R60 (HB-AK ja HB-U R30), tungoskuorma Ympäristöministeriön asetuksen rakenteiden lujuudesta ja vakaudesta 4/16 taulukon 1. mukaan.
Ulkokäyttö: 50 vuoden suunnittelukäyttöikä, rasitusluokat XC4 ja XF3. Jäänsulatusaineita EI SAA käyttää, sillä ne heikentävät betonin rakennetta ja rapauttavat betonipinnat.

Hyötykuormaluokat

Vakioporraselementit täyttävät tilaluokkien A, B, C1-C4 ja D1 hyötykuormavaatimukset.
HB-UL-portaat on mahdollista valmistaa myös sortumakuorman kestävänä sekä täyttämään tilaluokkien C5 ja D2 hyötykuormavaatimukset.

Valmistustoleranssit

Betonielementtien toleranssit 2011 (Betoniteollisuus ry) luvun 9. Porraselementit ja porrasaskelmat mukainen normaali luokka.

Pintaluokitus

By40 Betonirakenteiden pinnat/luokitusohjeet 2021 (Suomen Betoniyhdistys r.y.)

  • hiotut pinnat: luokka HIOM (matta)
  • muottipinnat: luokka MUO-A
  • telatut pinnat: luokka TEL-A
  • pesubetonipinnat: luokka PES-A

Vakioportaiden alapinta on aina telattu. Erikseen tilattuna alapinta on mahdollista tehdä myös teräslastalla liipattuna tai hierrettynä.

Askelääneneristys

Mikäli porraselementti halutaan askeläänieristää tasoista, on se jätettävä irti tasosta neopreenikumia käyttäen. HUOM! Neopreenikumien kanssa elementtiasennuksessa saa käyttää vain teräskiiloja. Askelääneneristyksen kohteisiin suunnittelee kohteen rakennesuunnittelija.

Mosaiikkibetonimallit

Mosaiikkibetoni RT-ohjekortin 31-11157, Mosaiikkibetoni, Käyttö ja yleiset laatuvaatimukset mukaan. Tässä olevat mallit ovat osa valmistamistamme mosaiikkibetoniväreistä. Mosaiikkibetonilankkuja valmistettaessa betonin maksimiraekoon on oltava vähintään 8 mm.

Liukuesteet ja huomiolankut

Pääosaan portaita voidaan asentaa valmiiksi askellankkuihin upotettu jälkivalaiseva liukueste-/kontrastilista (Glowway Antislip kumilista, 30 mm leveä).
Lankkuihin on myös mahdollista tehdä varauskolo liukuestekumia varten.
Lankkujen etureunaan on mahdollista ajaa myös liukuesteurat (4 kpl 5 mm leveitä uria).
Portaaseen voidaan haluttaessa asentaa pääväristä poikkeava huomiolankku syöksyn ensimmäiseksi ja viimeiseksi lankuksi.

CE-merkintä

Kaikki HB-Portaat ovat CE-merkittyjä.

CE-merkit löydät täältä.

Portaiden suojaus

Porraselementit on suojattava asennuksen jälkeen, jotta työn aikaisten rikkoontumisien jälkipaikkauksilta sekä portaan turhalta likaantumiselta vältyttäisiin. Suojaus tulee toteuttaa materiaaleilla, joista ei imeydy väriä lankkuihin. Tuotevalikoimaamme kuuluu portaiden mittojen mukaan valmistettavat vaneriset porrassuojat. Kestävät porrassuojat ovat uudelleenkäytettäviä.

HB-Portaiden objektikirjasto

HB-Portaiden ilmaisella objektikirjastolla on helppo mitoittaa ja mallintaa porraselementit millilleen oikein. Useita eri tiedostomuotoja kattava kirjasto tarjoaa materiaalit sekä 2D- että 3D-suunnitelmiin. Ohjelmassa määritellään portaiden tyyppi ja mitat, jonka jälkeen porrassovellus luo annetuista tiedoista halutun portaan. Tämän jälkeen tarvitsee vain sijoittaa porras oikealle kohdalle suunnitelmassa.

HB-Portaiden objektikirjaston löydät täältä.